male_01

male_01
male_02

male_02
male_03

male_03
 
 

Male Street House
 
 

How to create stylish, functional family space in harmony with the stately charm of their Victorian home was the challenge that brought these clients to venn architects.

The brief was to upgrade the kitchen, bathrooms and laundry, refurbish the second story guest suite, plus a workshop/storeroom and garage with attic storage. As the home is set at the rear of a beautiful garden, the renovation had to be contained within the existing Victorian layout.

To achieve balance between old and new, we drew upon the idea of sympathetic contrast, emphasizing the distinction between the home’s heritage and what was new. To achieve this, zinc cladding was used on the outside of the rear double story extension, in stark contrast to the ornate lines of the original home. The zinc gives the extension a sculptural feel, with great visual impact, but touches it gently, not competing with period details.

 
 

Inside a clever use of light, angles and space give an open, layered feel to the kitchen, mezzanine and courtyard area. A central stairwell makes a dramatic statement, floods the core of the house with light and provides a gallery style backdrop to display the owner’s photographs and books.

Tall ceilings created by modern light voids and quality, natural materials add to the sense of harmony between old and new. The kitchen continues the stylish and understated mood which fills this home, now enhanced with the modern functionality a family needs.