Manor_02

Manor_06a

Manor_12

Manor_14

Manor_15

Manor_05

Manor_10

Manor_03

 

Manor House

 

The inherent design philosophy of this home was to use a series of mass elements interrelating with each other capturing space between and opening the opportunity to layer in secondary and tertiary materiality. This philosophy created a well-balanced and composed structure that is practical and functional in its use and responsive to the site context.

 

Materials were limited to a natural palette of light timber, bluestone and honed concrete accentuated with black trim creating a calm backdrop. Cantilevers and sliding glass walls allow for breeze and ventilation throughout the home allowing a relaxed and liveable feel.

 

A feature steel staircase is central to the dwelling with a three storey clad timber wall which acts as the threshold between the utility, formal and informal part of the home. A triple height void and window further enhances this sculptural piece at the heart.

 

The extensive backyard has been drawn directly into the dwelling by a series of mezzanine and level changes that step down the site. Pavilions, in conjunction with soft landscaping, create a series of formal and informal zones that encourage different uses to occur concurrently and reflect the use of the interiors.

 

The pool, located in the rear corner of the site, is also both visually and literally connected to the main dwelling through the water canal feature that travels parallel to the dwelling and steps down the topography of the site through a series of fountains.

 

Awards

 

2019 Australian Interior Design Awards (AIDA) – Residential Design: Shortlisted

 

2018 Australian House & Garden – Top 50 rooms