mckinley_01

mckinley_01
mckinley_04

mckinley_04
mckinley_03

mckinley_03
mckinley_07

mckinley_07
mckinley_08

mckinley_08
mckinley_09

mckinley_09
mckinley_10

mckinley_10
mckinley_11

mckinley_11
mckinley_12

mckinley_12
mckinley_13

mckinley_13

 

 

McKinley House

 

 

McKinley House seamlessly combines the charm of a beautifully updated federation home, with light filled, contemporary living. Old and new are clearly separated, but there is a clean, contemporary aesthetic flowing throughout.

 

Natural, neutral tones compliment the house’s heritage with their depth and integrity. White smoked oak lining boards, bluestone, chocolate Royal Oak floor boards and Japan black internal joinery are used, while the living area has a polished, burnished concrete slab.

 

The rear of the home has bold, modern angles, a stunning contrast to the ornate, period front. Anthra zinc battens on the extension create a lightweight contrast to the floating rendered folds of the external walls. Glass between the old and new creates separation, giving the impression the new area floats behind the old.

 

The open living, kitchen and dining space is the centrepiece, stunning in scale but relaxed in style. A feature timber wall provides a backdrop for the sculptural cantilever staircase. Double height windows to the front and back bathe the room in light and frame the garden view. The inside connects to the pool and pond outside via low light windows. The fireplace sits within these windows, the fire seeming to float within water.

 

 

The kitchen is contemporary and functional. Cabinetry has a “shiplap” finish which extends to the BBQ area outside to provide seamless connection between inside and out. Caesar Stone ‘Snow’ benchtops wrap around the timber lined island bench which complements the timber wall in the living space. The tile splashback was chosen for its texture. Under mount sinks and under bench appliances continue the pared back mood and plentiful storage is hidden out of sight.

 

In the front of the home, bedrooms and bathrooms have been modernised. Bathrooms are understated and stylish, with rectified white ceramic wall tiles, bluestone floor tiles, floating timber veneer cabinetry with Caesar Stone ‘Snow’ tops and under-mount sinks.

 

Outside the relaxed but sophisticated feel continues, with a black tiled pool and reflection pond wrapping around the side of the home. A 100 year old oak tree anchors the block, and can be seen from virtually every angle.

 

The house is a mix that works on many levels, smart contrast between old and new combined with the outstanding liveability and functionality the clients were looking for.