pavilion_01

pavilion_01
pavilion_03

pavilion_03
pavilion_04

pavilion_04
pavilion_05

pavilion_05

 

 

Pavilion House

 

 

Contrast is key in this stunning renovated homes. Old and new, light and dark, brick and glass are deftly balanced to provide sophisticated family living.

 

The original elegant 1890’s period facade hid an interior which needed to be remodelled and enlarged to provide room for a family with teenage children. The clients wanted contemporary living, flexible spaces and private areas for parents, teenagers and work.

 

The house was extended to be open and bright, while retaining its period charm. A real sense of openness has been created by the pavilion-style space sitting between the internal courtyard and rear garden. It provides the living and family hub of the home and takes advantage of views of the outdoors. A 5m high ceiling floats above the room and clerestory windows fill the interior with light. Sliding doors create an entertaining area where the lines between inside and out are blurred. Floor materials delineate zones and flow.

 

Venn used a sophisticated aesthetic and natural, aged materials throughout to unify new and original.

 

 

 

The kitchen makes the most of the view of the garden and natural light. Elba marble, dark stained cabinetry and pale wood continue the natural aesthetic. A butler’s pantry hides appliances and provides storage.

 

An internal courtyard draws light in to the front of the house and provides a connection to outside. In the formal lounge adjacent to it, dark walls, pendant lighting and layered, textured furnishings create a sense of comfort and style.

 

High walls of limed oak veneer cabinetry lead through the home, setting the scale while providing abundant storage and a screen for the study, teenagers’ wing and utilities.

In this stunning home, everyone has their private space, from the gabled kids rumpus area upstairs, to the luxurious parents retreat at the front of the house.

 

The result is a beautiful but extremely liveable, family home.